2014. március 1., szombat

Pompeii

Számtalan kérdés merült fel bennem , amikor a romok között sétáltam....
Szinte még mindig hihetetlen, hogy ott voltam, illetve az, hogy itt vagyok, és még hol a vég. Annyira tervem van addig, eljutni Rómába , Firenzébe, Veronába, Bolognába, megbeszéltem a Rafaellel és a Hayriysel hogy húsvétkor elmegyünk Rómába, remélem összejön.
Azért vettem Pompeibe egy hütőmágnest oda haza :D
hát kb 3/4 óra utazással eljutottunk a hírhedt városba
a vonat jegy. oda vissza volt kb 4 euró vagy 5 már nem emlékszem...
a belépő minden 26 éven aluli eus állampolgárnak csak 4euró valamennyi :D de lehet, hogy nem  26 hanem csak 24 éven aluli...végül bementünk és ezt láttuk.
pár példa.


"Pompeii ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz tartományban. Eredeti etruszk neve Pmpei,népszerűsítő irodalomban és útikalauzokban Pompeji,a közelében elterülő mai olasz város neve Pompei. A város a Vezúv lábánál, lávatalapzaton épült. Valószínűleg azoszkok alapították. Gazdasági és politikai fejlődését jelentősen befolyásolták a Nápolyi-öbölben megtelepült görögök. A görög művészet hatása néhány templom, helyiség díszítésében és részben magán a várost körülvevő falon is felismerhető. Rövid ideig az etruszkok is birtokolták, majd aszamniszok. Pompeii részt vett a campaniai városok Róma elleni szövetségében, ennek következtében Kr. e. 89-ben Sulla csapatai megtámadták. Noha szövetségesei segítettek az ostromnak ellenállni, a város Kr. e. 80-ban behódolt Rómának. Ezt követően Colonia Cornelia Veneria Pompeianorum néven római kolónia lett. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt.
Pompeii első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. 1748április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat Rocque Joaquín de Alcubierre spanyol mérnök vezetésével, akinek nevéhez fűződik Herculaneum 1738-as felfedezése is. A rövidesen híressé vált lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része."


állítólag aki ellop valamit a városból azt, szerencsétlenség éri,úgyhogy várom a sorsomat, mert elhoztam 2 db követ és egy tobozt :D:D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése